Konferencja dla rolników i rodzinnych wytwórców żywności

Dodano dnia: 2013-11-22
Suwalska Izba Rolniczo - Turystyczna zaprasza  28 listopada 2013 r. na konferencję mającą na celu  upowszechnienie informacji z zakresu możliwości przetwarzania i sprzedaży bezpośredniej żywności przez rolników oraz innych rodzinnych wytwórców.

Spotkanie odbędzie się w siedzibie Stowarzyszenia Euroregionu Niemen, ul. Wesoła 22 w Suwałkach, w godzinach od 11:00 do 14:00.

W trakcie spotkania organizatorzy zapraszają do dyskusji i podzielenia się doświadczeniami w omawianej tematyce, a rezultaty wypracowane podczas wspólnej dyskusji posłużą sformułowaniu wniosków i propozycji do zmian legislacyjnych, mogących przyczynić się do wsparcia legalnej produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej.



Proponowany program spotkania

28 listopad 2013,  godz. 11.00 - 14.00

  1. Identyfikacja problemów i barier formalno-prawnych oraz możliwości ich rozwiązań w zakresie sprzedaży bezpośredniej żywności – przedstawiciel SIRT.

  2. Obowiązujące przepisy określające bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań weterynaryjnych przy ich sprzedaży bezpośredniej w ramach MLO – przedstawiciel PL WET.

  3. Obowiązujące przepisy prawne w zakresie dostaw bezpośrednich i przetwórstwa żywności niezwierzęcego pochodzenia z uwzględnieniem zagadnień związanych z żywieniem gości w gosp. agroturystycznych – Przedstawiciel Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego.

  4. Prawne i podatkowe aspekty działalności związane z produkcją i sprzedażą żywności tradycyjnej i regionalnej – Radca Prawny. Prowadzenie działalności agroturystycznej - Przedstawiciel Urzędu Skarbowego.

  5. Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykładzie serów z Wiżajn -  Przedstawiciel  Stowarzyszenia „Macierzanka”.

  6. Dyskusja, sformułowanie wniosków.

Wydruk ze strony http://www.archiwumpowiat.suwalski.pl/konferencja-dla-rolnikow-i-rodzinnych-wytworcow-zywnosci-1973.htm