Wersja Angielska Wersja Litewska 

Pobierz Flash Player aby wyświetlić baner.
Herb Powiatu SUwalskiego

STAROSTWO POWIATOWE
ul. Świerkowa 60, 16-400 Suwałki
TELEFONY
centrala: +48 87 5659200
fax: +48 87 5664718
bok@powiat.suwalski.pl
sekretariat@powiat.suwalski.pl

Nasz Powiat

interesanci

Strona Główna »  Poprzednia strona »  Spiżarnia hrabiego Paca - dożynki Powiatu Suwalskiego
drukuj

Spiżarnia hrabiego Paca - dożynki Powiatu Suwalskiego

Dodano dnia: 2011-09-08
Jesienią dobiega końca roczny cykl wytężonej pracy na roli. Nadszedł czas podsumowania i oceny  zebranych plony. W niedzielę, 4 września 2011r. uroczystość zakończenia żniw i podziękowanie rolnikom za ich całoroczną pracę odbyło się przy portyku pałacu hr. Paca w Dowspudzie. W dawnym majątku hrabiego L.M. Paca odbyły się  dożynki Powiatu Suwalskiego pod hasłem „Spiżarnia hrabiego Paca”.

Szanowni Państwo,
Drodzy Rolnicy powiatu suwalskiego,

Symbolem udanych zbiorów i pojednania, łączności z drugim człowiekiem bez względu na jego wyznanie, wiek,  pozycję społeczną czy poglądy polityczne jest bochen chleba. Dlatego też, dziękujemy Państwu, że na zakończenie tegorocznych żniw mieliśmy możliwość podzielić się  z Państwem symbolicznym bochenkiem. Uczyniliśmy to z wielką radością.
Pamiętamy że praca rolnika pozostaje ciężka, wymaga ogromnego zaangażowania i nie zawsze owocuje zgodnie z oczekiwaniem. Za ten trud składamy wszystkim gospodarzom serdeczne podziękowanie. Podziękowanie tym bardziej należne, że z dobrodziejstwa plonów tej pracy korzysta całe społeczeństwo.
Podziękowaniu temu towarzyszy także wdzięczność za przekazywanie kolejnym pokoleniom głębokiego umiłowania ziemi i pielęgnowanie tradycji. Takie spojrzenie na pracę na roli nie tylko motywuje do troski o nią i całą przyrodę, lecz także podtrzymuje oraz wzbogaca nasze dziedzictwo kulturowe.
Drodzy Rolnicy!
Życzymy Wam i Waszym Rodzinom dużo zdrowia, pomyślności oraz radości i satysfakcji z realizowanego przez Was powołania. Życzymy także, aby Wasza praca, mimo licznych przeciwności, była owocna i satysfakcjonująca oraz żeby zawsze cieszyła się należnym społecznym szacunkiem.

w imieniu samorządu Powiatu Suwalskiego:

Przewodniczący Rady Powiatu - Sławomir Małachowski
Starosta Suwalski - Szczepan Ołdakowski,
Wicestarosta - Witold Kowalewski
Członek Zarządu – Andrzej Chlebus

 „… Święto dziękczynienia za plony wieńczy rok rolniczego trudu. To wyraz wdzięczności  dla Boga i Matki Bożej za szczęśliwie zebrane plony. To piękna, wielowiekowa tradycja. Jej symbol – bochen chleba z tegorocznego ziarna – ma od wieków jeden przekaz – sprawiedliwe dzielenie się chlebem. Chciałbym aby ta symbolika triumfowała nie tylko w powiecie suwalskim, ale w całej naszej Ojczyźnie. […] Gratuluję rolnikom i raz jeszcze dziękuję za tegoroczny wysiłek i zbiory, życze obfitych plonów w następnych latach, dużo pomyślności i szczęścia w życiu osobistym…”
Fragment listu  Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego
skierowanego do rolników i samorządu powiatu suwalskiego


Wyróżnieni gospodarze
Jako wyraz uznania za osiągnięte wyniki produkcyjne w gospodarstwie oraz za wyróżniającą się w swoim środowisku postawę społeczną Starosta Suwalski wręczył rolnikom z powiatu suwalskiego pamiątkowy medal im. gen. hr. Ludwika Michała Paca. Podczas tegorocznych dożynek powiatowych pod hasłem „Spiżarnia hrabiego Paca” wyróżnienia otrzymali:

1. Teresa i Mariusz Obuchowscy, Potopy, gm. Rutka-Tartak

 -Starostowie Dożynek-
Mariusz Obuchowski wraz z żoną Teresą prowadzą gospodarstwo rolne od 2001 roku. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka i chowie bydła opasowego. Gospodarują na powierzchni 35 ha. Utrzymują 45 sztuk bydła, w tym 23 krowy, o średniej wydajności 5000 kg mleka. W roku kwotowym 2010/2011 sprzedali do Spółdzielni Mleczarskiej Sudowia w Suwałkach 100 tys. kg mleka. Mariusz Obuchowski w bieżącym roku został wybrany do Rady Powiatowej Podlaskiej Izby Rolniczej.

2. Irena i Edward Skindzielewscy, Podgórze, gm. Bakałarzewo.
Irena i Edward Skindzielewscy prowadzą gospodarstwo od 1996 roku. Powierzchnia  gospodarstwa wynosi 300 ha. Specjalizują się w hodowli czystorasowego bydła mięsnego. Obecnie utrzymują 200 sztuk bydła, w tym 120 krów-mamek. Stado jest objęte oceną wartości użytkowej. Zajmują się również hodowlą koni ardeńskich. Aktualnie posiadają 50 koni, w tym 30 klaczy. Edward Skindzielewski jest członkiem Zarządu Polskiego Związku Hodowców Koni Ras Zimnokrwistych.

3. Marzena i Karol Chandoszko, Supienie, gm. Filipów.

Karol Chandoszko prowadzi gospodarstwo od 1996 roku, a razem z żoną Marzeną od czerwca bieżącego roku. Gospodarują na powierzchni 50 ha. Specjalizują się w produkcji mleka. Stado bydła liczy 110 sztuk, w tym 50 krów o średniej wydajności 7000 kg mleka. W roku kwotowym 2010/2011 sprzedali do Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie 300 tys. kg mleka. Stado jest objęte oceną użytkowości mlecznej.

4. Magdalena i Bogusław Pietrołaj, Żywa Woda, gm. Jeleniewo

Bogusław Pietrołaj prowadzi gospodarstwo rolne, przejęte w 1999 roku od rodziców, wspólnie z żoną Magdaleną. Powierzchnia gospodarstwa wynosi 46 ha. Specjalizują się w hodowli czystorasowego bydła mięsnego. Obecnie utrzymują 60 sztuk bydła, w tym 19 krów-mamek. Stado jest objęte oceną wartości użytkowej. W gospodarstwie uprawiane są ziemniaki jadalne na powierzchni 5 ha. Sprzedaż za ubiegły rok wyniosła 160 ton.

5. Wiesława i Krzysztof Wolińscy, Kolonia Przerośl, gm. Przerośl.

Wiesława i Krzysztof Wolińscy prowadzą gospodarstwo od 1988 roku. Specjalizują się w produkcji mleka. Gospodarują na powierzchni 90 ha. Obecnie utrzymują 110 sztuk bydła, w tym 60 krów o średniej wydajności ok. 7000 kg mleka. W roku kwotowym 2010/2011 sprzedali do Spółdzielni Mleczarskiej Rospuda w Filipowie 330 tys. kg mleka. Stado jest objęte oceną użytkowości mlecznej. Krzysztof Woliński był członkiem Rady Nadzorczej Spółdzielni Mleczarskiej Rospuda w Filipowie w latach 2002-2010.

6. Bogusława i Wiesław Kłoczko, Wierciochy, gm. Raczki

Bogusława i Wiesław Kłoczko prowadzą gospodarstwo rolne od 1986 roku. Powierzchnia gospodarstwa wynosi 33 ha. Specjalizują się w produkcji mleka. Stado bydła liczy 30 sztuk, w tym 18 krów. W roku kwotowym 2010/2011 sprzedali do Spółdzielni Mleczarskiej Sudowia w Suwałkach 105 tys. kg mleka. Średnia wydajność od jednej krowy wynosi ponad 6000 kg mleka.  Wiesław Kłoczko w ostatniej kadencji był radnym Rady Gminy Raczki, a od 20 lat pełni funkcję Prezesa Ochotniczej Straży Pożarnej w Wierciochach. 

7. Halina i Józef Nowosadko, Tartak, gm. Suwałki

Halina i Józef Nowosadko prowadzą gospodarstwo od 1997 roku. Gospodarują na powierzchni 51 ha. Specjalizują się w tuczu trzody chlewnej w oparciu o zakup prosiąt i warchlaków. Rocznie sprzedają do prywatnych zakładów 75 ton żywca wieprzowego.

8. Halina i Jacek Tylendowie, Postawelek, gm. Szypliszki
Halina i Jacek Tylendowie prowadzą gospodarstwo od 1993 roku. Gospodarują na powierzchni 45 ha. Specjalizują się w produkcji mleka i chowie bydła opasowego. Stado bydła liczy 69 sztuk, w tym 20 krów o średniej wydajności ok. 5000 kg mleka. W roku kwotowym 2010/2011 sprzedali do Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie 70 tys. kg mleka. Jacek Tylenda drugą kadencję pełni funkcję sołtysa.

9. Katarzyna i Sławomir Kowalewscy, Okliny, gm. Wiżajny

Katarzyna i Sławomir Kowalewscy prowadzą gospodarstwo rolne od 1993 roku. Powierzchnia gospodarstwa wynosi 30 ha. Specjalizują się w produkcji mleka. Stado bydła liczy 32 sztuki, w tym 20 krów. W roku kwotowym 2010/2011 sprzedali do Spółdzielni Mleczarskiej Sudowia w Suwałkach 100 tys. kg mleka. Średnia wydajność od jednej krowy wynosi 6000 kg mleka.
Sławomir Kowalewski w ostatniej kadencji był członkiem Rady Powiatowej Podlaskiej Izby Rolniczej.

Uroczystość dożynkowa była również okazją do wręczenia innych wyróżnień i odznaczeń. W tym roku na wniosek Zarządu Powiatu w Suwałkach przyznane zostały odznaki honorowe Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Zasłużony dla Rolnictwa”. Za osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa, rozwoju wsi i rynków rolnych wyróżnieni zostali:Zasłużeni dla Rolnictwa
1.    Mieczysław Bytowski, Nowa Przerośl, gm. Przerośl
2.    Jacek Dębski, Wysokie, gm. Raczki
3.    Wiesław Morusiewicz, Małe Raczki, gm. Raczki
4.    Wiesław Więcko, Szczodruchy, gm. Raczki
5.    Henryk Boksz, Jegliniszki, gm. Wiżajny

Inicjatorem  przyznania innego inne wyróżnienia - „Order Serca - Matkom Wsi” był  Prezes Zarządu Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Suwałkach.  „Order Serca - Matkom Wsi” jest symbolem uznania za matczyny trud włożony w wychowanie młodego pokolenia Polaków – Patriotów, za kształtowanie w rodzinnym domu i środowisku humanistycznych postaw moralnych, za niestrudzoną pracę w przeobrażaniu życia wsi, rodziny wiejskiej w nowoczesną, postępową, zamożną, korzystającą ze zdobyczy współczesnej cywilizacji, za autentyczne zaangażowanie w upowszechnianie cnót obywatelskich, za aktywność społeczno-zawodową w środowisku wiejskim i umiłowanie Ojczyzny. 
W tym roku uhonorowane orderem zostały następujące panie:

1. Krystyna Bytowska, Nowa Przerośl, gm. Przerośl
2. Lucyna Dębska, Wysokie, gm. Raczki
3. Halina Morusiewicz, Małe Raczki, gm. Raczki
4. Bożena Iwaszko, Krukówek, gm. Raczki
5. Wioletta Więcko, Szczodruchy, gm. Raczki
6. Bożena Boksz, Jegliniszki, gm. Wiżajny
7. Grażyna Elżbieta Witkowska, Sudawskie, gm. Wiżajny


Na tysiące gości, którzy przybyli do Dowspudy na dożynki ph. „Spiżarnia hrabiego Paca” czekało wiele przygotowanych na tę okazję atrakcji.  Część artystyczną uświetniło widowisko taneczno-teatralne „Kochajmy się”  zaprezentowane przez Zespół Pieśni i Tańca „Suwalszczyzna” z Regionalnego Ośrodka Kultury i Sztuki w Suwałkach.  Inscenizacja inspirowana poematem Adama Mickiewicza „Pan Tadeusz” do muzyki Fryderyka Chopina zgromadziła przed sceną ogromną ilość widzów. Oprawę artystyczną podczas imprezy zapewniły także zespoły ludowe i folklorystyczne, czyli: Gozdawa, Raczkowiacy, Zorniczeńka oraz Kapele: Przeroślaki oraz Onegdaj.

Hasło „Spiżarnia hrabiego Paca” zainspirowało samorząd powiatu suwalskiego do przygotowania szczególnie wielu atrakcji miłośnikom kuchni regionalnej. Dorośli i dzieci mogli  sprawdzić swoje umiejętności i talenty gastronomiczne podczas warsztatów kulinarnych a także spróbować wyrobów lokalnych producentów oferowanych na licznych stoiskach handlowych. W  sposób szczególny ożyły też piwnice pałacu Paca. Można je było zwiedzić jako dawną spiżarnię, skosztować tradycyjnych specjałów, wysłuchać opowieści z epoki i uczestniczyć w spektaklu typu światło-dźwięk w pt. „Ostatnie echa generała Paca”. Spektakl przybliżał historyczne losy Ludwika Michała Paca, twórcy dowspudzkiej rezydencji, w tym jego udział w powstaniu listopadowym oraz tajemniczą ucieczkę z Dowspudy przed aresztowaniem przez carskich żołnierzy.  

Natomiast przedstawiciele branży gastronomicznej z powiatu suwalskiego zmierzyli się w konkursie „Na najlepszy spożywczy produkt regionalny Suwalszczyzny”.  Celem konkursu była przede wszystkim promocja produktów i potraw charakterystycznych dla regionu, które mogą stać się wizytówką lub urozmaiceniem oferty gastronomicznej Suwalszczyzny. Rangę konkursu podniósł fakt, że odbywał się on pod patronatem Polskiej Organizacji Turystycznej (POT). W wyniku tego laureaci I miejsca uzyskali prawo do oznaczania swojego produktu promocyjnym logo turystycznym POT „Polska” – rozpoznawalnym nie tylko w kraju, ale i na świecie. W organizację włączyła się także Suwalska Organizacja Turystyczna, która ufundowała nagrody za III miejsca.
Jak się okazało, zainteresowanie konkursem było ogromne. Pięcioosobowa komisja oceniła  pod kątem walorów smakowych, wyglądu oraz związku z regionem 49 potraw zgłoszonych przez 20 producentów. W sześciu kategoriach o laur zwycięstwa rywalizowało: 7 potraw mięsnych, 7 potraw rybnych, 5 potraw jarskich, 12 deserów, 8 napojów oraz 10 innych produktów. Zwycięzcami poszczególnych kategorii zostali:

Potrawy mięsne:
I m. PPHU „Sosenka” (Kurianki I) za roladę drobiową z żurawiną
II m. Kompleks turystyczny „U Jawora” (Gawrych Ruda) za wędzonkę
III m. Firma Cateringowa „Nika” Monika Giczewska (Kurianki I) za polędwicę kuriańską

Potrawy rybne:
I m. PPHU „Sosenka” (Kurianki I) za pstrąga faszerowanego
II m. Kompleks turystyczny „U Jawora” (Gawrych Ruda) za zupę „flaki z lina”
III m. Suwalski Ośrodek Wspierania Aktywności (Lipniak) za pstrąga wędzonego

Potrawy jarskie:
I m. Teresa Biziewska (Wigry) za pierogi z owocami
II m. Teresa Biziewska (Wigry) za pierogi z serem
III m. PPHU „Sosenka” (Kurianki I) za pierogi z kaszą i serem

Desery:
I m. Suwalski Ośrodek Wspierania Aktywności (Lipniak) za mrowisko
II m. Gospoda „pod Sieją” w Starym Folwarku – za gorące owoce malin z lodami
III m. Marianna Sawicka (Podwysokie Jeleniewskie) za sękacz

Napoje:
I m. Dom Gościnny Mierkinie  (Mierkinie) za  nalewkę miodowo – piołunową
II m. Gościniec Drumlin – za smorodinówkę
III. Marianna Sawicka – za nalewkę korzenną

Inne produkty:
I m. Bogusława Krejpcio – Nowosadko (Stary Folwark)  za konfiturę malinową
II m. Maria Kurzyn (Leszczewek)  za różę ucieraną
III m. SM „Rospuda” w Filipowie za masło tradycyjne

Ogromnym zainteresowaniem cieszył się kiermasz produktów lokalnych i rękodzieła oraz wystawa nowoczesnego sprzętu rolniczego. Natomiast najmłodsi uczestnicy imprezy mogli z warzyw i innych płodów rolnych zaprojektować i własnoręcznie zrobić postacie z bajki. Z myślą nie tylko o najmłodszych odbyły się także pokazy tradycyjnych rzemiosł: kowalstwa, tkactwa, wikliniarstwa, mielenia żarnami, pieczenia sękacza i garncarstwa. Wielki uznaniem dzieci cieszyła się także wystawa zwierząt, można było pogłaskać osła, kozy, alpaka, obejrzeć wystawę królików czy pojeździć na kucyku.

Uroczystość dożynkowa nie mogła odbyć się bez tradycyjnych wieńców dożynkowych i konkursu na najładniejsze z nich.  Zaprezentowane prace zostały ocenione przez jury, które wyróżniło następujące prace:  w kategorii  wieniec tradycyjny: I m. wieś Krzemianka  gm. Jeleniewo, II m. Kapela Ludowa ONEGDAJ  z Filipowa, III m. Zespół ludowy ZORNICZEŃKA  z Wysokiego gm. Raczki;  w kategorii  równianka: I m. wieś Małe Raczki  gm. Raczki, II m. wieś Postawelek  gm. Szypliszki, III m. p.  Janina Burzyńska  z gm. Jeleniewo; w kategorii wieniec współczesny:  I m. Zespół szkół im,. L.M. Paca  w Dowspudzie, II m. wieś Lipniak  gm. Suwałki, III m. wieś  Czarne gm. Filipów

Dawna rezydencja hrabiego Paca była także miejscem organizacji  IV Powiatowej Wystawy Koni Hodowlanych rasy polski koń zimnokrwisty zorganizowanej przez Terenowe Koło Hodowców Koni Rasy Zimnokrwistej w Suwałkach.  Przeprowadzona została wycena koni, zaprezentowanych przez hodowców z gmin: Bakałarzewo, Raczki, Suwałki, Szypliszki i Wiżajny. Oceniano konie w czterech kategoriach: źrebięta pod matkami, klaczki roczne i dwuletnie, ogierki roczne i dwuletnie i klacze zarodowe. Starosta Suwalski zwycięzców uhonorował pucharami i nagrodami rzeczowymi.
1. Źrebięta pod matkami
    I miejsce - ogierek MASTIW gn. Romualda Kwiatkowskiego, Sidory, gm. Raczki
    II miejsce -  klaczka BRYZA Leszka Sobolewskiego, Bakłarzewo
    III miejsce -  ogierek BEN Franciszka Okrągłego, Rabalina, gm. Raczki
2. Klacze zarodowe
    I miejsce - BOŚNIA  Franciszka Okrągłego, Rabalina, gm. Raczki
    II miejsce - MASKULINA Romualda Kwiatkowskiego, Sidory, gm. Raczki
    III miejsce - BONA Franciszka Okrągłego, Rabalina, gm. Raczki
3. Klaczki roczne i dwuletnie
     I miejsce -  ISSA Jerzego Gory, Wiżajny
     II miejsce – BELKA Janusza Zachariasza, Lipowo, gm. Szypliszki
     III miejsce – BEZA Franciszka Okrągłego, Rabalina, gm. Raczki
4. Ogierki roczne i dwuletnie
      I miejsce - TOKUS Marzeny Siękowskiej, Koniecbór, gm. Raczki
      II miejsce - SOL Wacława Knocha, Płociczno, gm. Bakałarzewo
      III miejsce - BEPIS Wacława Knocha, Płociczno, gm. Bakałarzewo


„Spiżarnia hrabiego Paca” sprowadziła do Dowspudy wielu zarówno odwiedzających jaki i wystawców.
Samorząd Powiatu Suwalskiego dziękuje wszystkim partnerom przedsięwzięcia, uczestnikom dożynek  oraz gratuluje zwycięzcom i wyróżnionym w konkursach.
Zapraszamy w przyszłości do wspólnego świętowania zakończenia żniw w naszym powiecie. 





„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów  Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Projekt pn. „
Spiżarnia u Paca – promocja twórczości, rzemiosła i kuchni suwalskiej” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013.


Europejskie Dni Dziedzictwa współfinansuje samorząd Województwa Podlaskiego




BIP
Cyfrowy Urząd Wrót Podlasia
Epuap
Niepełnosprawni
Powiatowy Urzad Pracy
Ośrodek Wsparcia w Lipniaku
SOWA
Zespół Szkół w Dowspudzie
OSTRZEŻENIA i KOMUNIKATY
Jurbarko
Zwiazek powiatow polskich
Wirtualny kraj

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Dowspuda
wrota podlasia
ARR ARES S.A.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

index firm
Fundacja przeds
Ares SA


© 2002-2015 Powiat Suwalski

  Tworzenie stron internetowych ONAVI & KANET.EU