Konferencja dla rolników i rodzinnych wytwórców żywności
Dodano dnia: 2013-11-22
Suwalska Izba Rolniczo - Turystyczna zaprasza 28 listopada 2013 r. na konferencję mającą na celu upowszechnienie informacji z zakresu
możliwości przetwarzania i sprzedaży bezpośredniej żywności przez
rolników oraz innych rodzinnych wytwórców.
Spotkanie odbędzie się w siedzibie Stowarzyszenia Euroregionu Niemen, ul. Wesoła 22 w Suwałkach, w godzinach od 11:00 do 14:00.
W trakcie spotkania organizatorzy zapraszają do dyskusji i podzielenia się doświadczeniami w omawianej tematyce, a rezultaty wypracowane podczas wspólnej dyskusji posłużą sformułowaniu wniosków i propozycji do zmian legislacyjnych, mogących przyczynić się do wsparcia legalnej produkcji żywności tradycyjnej i regionalnej.
Proponowany program spotkania
28 listopad 2013, godz. 11.00 - 14.00
Identyfikacja problemów i barier formalno-prawnych oraz możliwości ich rozwiązań w zakresie sprzedaży bezpośredniej żywności – przedstawiciel SIRT.
Obowiązujące przepisy określające bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań weterynaryjnych przy ich sprzedaży bezpośredniej w ramach MLO – przedstawiciel PL WET.
Obowiązujące przepisy prawne w zakresie dostaw bezpośrednich i przetwórstwa żywności niezwierzęcego pochodzenia z uwzględnieniem zagadnień związanych z żywieniem gości w gosp. agroturystycznych – Przedstawiciel Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego.
Prawne i podatkowe aspekty działalności związane z produkcją i sprzedażą żywności tradycyjnej i regionalnej – Radca Prawny. Prowadzenie działalności agroturystycznej - Przedstawiciel Urzędu Skarbowego.
Wytwarzanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykładzie serów z Wiżajn - Przedstawiciel Stowarzyszenia „Macierzanka”.
Dyskusja, sformułowanie wniosków.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.